Den store Messorio topper igen vingårdens hierarki i 2012 årgangen. I starten af 2020erne viser den en rørende ren næse med blomster, brombær, blomme, søde ribs, lakrids, urter og saltede græske oliven, inden smagen viser sig meget koncentreret, balanceret og dyb. Elegancen i denne store Merlot er betagende, men strukturen er endnu mere bemærkelsesværdig. Frugten smyger sig fløjlsblødt over tungen støttet af suverænt polerede tanniner og perfekt doseret syre. Í finalen åbenbarer vinen så sin klassiske stenede, mineralske dimension også, og vinen slutter med forrygende fokus, harmonisk friskhed, intens stenethed og eventyrlig klasse. Dette er et brag af en Messorio, som er tilgængelig grundet sin imponerende, raffinerede frugt, men som selv nu 10 år efter høsten fortjener at modne i flasken. Store, store ting er at vente! (-2035+) *****
97 points RobertParker: "The 2012 Messorio is a drop dead gorgeous wine. Warm summer temperatures have done their part to shape a soft and supple wine that feels like silk sheets against the palate. The bouquet is redolent of red fruit, bold cherry, leather, spice, tar, licorice and grilled herb. The youth of the wine allows you the perspective of contemplating each one of those aromas individually. They will, of course, reach greater harmony and integration as the wine continues its long evolution. This wine reflects beautifully on the magnificence of Merlot in Coastal Tuscany"
Druesort: Merlot
Lukkemetode: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Jordbund: Sand, Ler
Eugenio Campolmi var en af pionérerne, der for alvor bragte Bolgheri i Toscana på vinens landkort i midthalvfemserne. Sammen med de berømte vine fra Sassicaia og Ornellaia var det Le Macchiole's karakterfyldte essenser, der gik sejrsgang verden over og fik interessen for Toskanas kystområde til at vokse enormt.
Campolmi's vej mod tinderne startede for mere end 25 år siden, da han købte land i Bolgheri med en vision om at lave spændende vine. Han valgte især at fokusere på de franske druesorter Merlot, Cabernet Franc og Syrah som medier for at gengive terroirs i Bolgheri. Efter i nogle år at have arbejdet for sig selv med hjælp fra et par venner, mødte han sent i 1990 den dengang ukendte unge ønolog Luca d'Attoma. Denne blev ansat som konsulent fra starten af 1991, og dermed startede et nært samarbejde, der skulle gøre ejendommen og dens vine verdenskendte. Efter en række opsigtsvækkende vine fulgte i 1997 en sensationel version af merlot'en Messorio, som hørte og hører til de største vine, Toskana har frembragt. Siden har Le Macchiole's vine været velkendte og eftertragtede af vinvenner over hele kloden.
Det kom som et chok, da Eugenio Campolmi døde i 2002 bare 40 år gammel. Ejendommens fremtid var usikker, men heldigvis besluttede Eugenio's kone, Cinzia Merli, og Luca d'Attoma at føre hans drøm videre. Efter udfordrende årgange i 2002 og 2003 har de været velsignet med fremragende år siden, startende med en usædvanlig vellykkede kollektioner fra 2004 og 2005. Le Macchiole har dermed for alvor fundet tilbage den storform, der gjorde ejendommen berømt, og samtidig har videreudviklingen af huset og dets vine betydet, at sortimentet nu fremstår mere helstøbt end nogensinde før.
I vinmarkerne, som er tilplantet med en ekstrem tæthed på 10000 planter/hektar, foregår alt arbejde økologisk og udelukkende ved håndarbejde. De frugtige jordbunde med sand og ler med små kalksten er perfekte til druesorterne Merlot, Syrah og Cabernet. På Le Macchiole er sidstnævnte Cabernet Franc og ikke Sauvignon, som på naboejendommene i området. Le Macchiole er begejstrede for Cabernet Franc's trivsel i markerne, og resultaterne har været så overbevisende, at alle Cabernet Sauvignonstokke er blevet ompodet til Cabernet Franc!
Le Macchiole fokuserer meget på enkeltdrue-vine. Paleo er 100% Cabernet Franc, Scrio er 100% Syrah og Messorio er 100% Merlot. Derudover laver man en Bolgheri Rosso, som på vidunderlig vis gengiver Bolgheri-områdets karakter, jordbund og smagsmæssige udtryk. Denne vin viser samtidig, hvor forskellig Bolgheri's karakter er fra Chianti-områdets, som de fleste forbinder med Toscansk vin. Den sidste vin er den sjældne hvidvin Paleo Bianco på Sauvignon og Chardonnay.
Årgangsmæssigt er Bolgheri-området desuden begunstiget af, at hele druernes modningscyklus er forskubbet et par uger, sammenlignet med det køligere Chianti. Derfor kan områdets druer som oftest høstes ved ideel modenhed, inden efterårets ofte forekommende regnbyer driver ind over Toscana.