Portvin

Van Zeller familien har en historie som portvinshus, der går århundreder tilbage. Denne tradition fører Cristiano van Zeller i dag videre på Quinta Vale D. Maria. Hans inspiration til den ny generation i Douro-dalen omkring tørre rødvine og hvidvine er ikke sket uden at fastholde deres fokus på portvinen, som alle i Douro har i blodet. Derfor står Wine & Soul også for verdensklasse-Portvine udover deres fremragende hvidvine og rødvine. Læs mere >>


Portvin stammer fra Douro-dalen i Portugal

Portvin er fra Douro-dalen i det nordlige Portugal – og kun derfra. Men metoden benyttes også andre steder i verden, hvor der fremstilles hedvin. Men portvin er beskyttet og begrænset til vinene fra Douro.

Portvin fremstilles et godt stykke ad vejen på samme måde som almindelig bordvin. Men under gæringen skilles vejene, da portvin tilsættes druesprit for at stoppe gæringen. Vinen forstærkes altså med alkohol, hvorfor englænderne også kalder portvin og andre hedvine for ”fortified wine”.

Markerne i Douro

Portvinsområdet strækker sig langs Douro-floden fra ca. 100 til 250 km øst for Porto – byen, som har givet vinen navn. Området er ca. 250.000 hektar stort, hvoraf der dyrkes vin på omkring 44.000 hektar. Regionen er opdelt i tre underregioner: Baixa Corgo, Cima Corgo og længst mod øst Douro Superior, som grænser ind til Spanien. Der er mere nedbør i Baixa Corgo og højere temperaturer i Douro Superior, mens Cima Corgo – som traditionelt regnes for det fineste område – ligger midt imellem. De fleste vinmarker ligger på terrasser på de stejle skråninger langs Douro eller dens sidefloder. Jordbunden er især skifer eller granit, og ofte må jorden sprænges når man skal plante ny marker, for at rødderne kan trænge dybt nok ned. I det såkaldte Beneficio-system, som er med til definere, hvor meget portvin der må laves, tildeles markerne point og klassificeres. Det sker efter en lang række parametre som højde, soleksponering, jordbund, hældningsgrad og produktivitet. Der findes både gamle vinmarker med blandede druesorter, såkaldte "Field Blends", men nyplantede marker er nogle gange kun en eller ganske få druesorter. Antallet af dyrkede druesorter er mange, men det er især en god håndfuld, der bruges til portvin.

Høsten

Høsten finder sted i september eller begyndelsen af oktober. Druer der skal anvendes til portvin høstes ofte ved højere modenhed end druer til tørre vine for at opnå koncentration og aromasødme. Oftest er plantet 2 rækker på hver terrasse, og høsten er derfor kun mulig med håndplukning.

Vinifikation af portvin

Nogle steder foregår vinifikationen af portvin stadig på traditionel vis med fødderne i store kar, såkaldte lagares, af granit (eller nogle steder i vore dage også rustfrit stål). Høstarbejderne går flere gange om dagen i timevis frem og tilbage i disse lagares i kæder skulder ved skulder og ekstraherer på den måde alle aromastoffer fra druerne, så portvinen bliver så koncentreret og struktureret som muligt. Mange steder benyttes da også i stedet mekaniske trædning med robotter, som efterligner føddernes arbejde. På det rigtige tidspunkt under gæringen stoppes processen ved tilsætning af alkohol, kaldet aguardente på 77 % alk. Den megen alkohol dræber gærcellerne og stopper derfor gæringen ved det passende sødmeniveau, så Portvinen er i balance. Derfor har portvin høj alkoholprocent (omkring 20 %) end bordvin og er sød, da ikke al druesukkeret er omdannet til alkohol. Det præcise tidspunkt for tilsætning af aquardente afhænger af vinbondens ønske for hvilken stil han ønsker og hvilket sødmeniveau han tilstræber.

Lagring

Den færdige vin lagrer dernæst på quintaen - normalt i store træfade. Løbende tester og vurderer kvaliteten, så man kan beslutte, hvad den skal bruges til. Ruby eller Tawny? Vintage Port, Late bottled Vintage Port, Ruby, Colheita eller Tawny? For de fleste store producenters vedkommende fragtes vinen derefter til Vila Nova de Gaia på den modsatte side af floden i Porto, hvor vinen derefter lagrer færdig. For mindre huse og quintaers vedkommende forbliver den dog i Douro-dalen og lagrer der. Vin, der skal bruges til Ruby-typer og vintage forbliver på store fade, mens vin, der skal bruges til Tawny og Colheita, kommes på mindre fade, de såkaldte pipas, hvor de så kan udvikle sig stille og roligt med tiden.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 email: info@atomwine.dk kundeservice: kundeservice@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 Copyright ATOMWINE 2003-2024