Riesling fra Tyskland

Riesling er Tyskland's dominerende druesort. Der findes Riesling vine også i Alsace og Østrig og få andre steder i verden, men verdens store Riesling-land er Tyskland, hvor den opnår sine ypperste udtryk. Tysk Riesling er den bedste i verden.

Vi følger tysk Riesling vine meget nært og præsenterer med Heymann-Löwenstein, Julian Haart, Christoffel jr., Georg Breuer, Caroline Diel, Schäfer-Fröhlich, Keller, Seehof, Katharina Wechsler, BattenfeldSpanier, Kühling-Gillot og von Winning en perlerække af de førende tyske vingårde. Læs mere >>


Den unikke hvidvinsdrue Riesling

Riesling er i princippet let at forstå. Druesorten er sent modnende, har et højt, naturligt syreindhold, og den dyrkes så langt nordpå, som det næsten er muligt. Derfor tilbringer druerne meget langt tid på vinstokken. Dette er sammen med Rieslingens uovertrufne evne til at gengive den karakteren af den vinmark, som vinstokkene vokser i, er afgørende for at give druerne en kompleks smag.

Af natur er Riesling syredrevet, kompleks, delikat, mineralsk og livlig. Ung Riesling er ofte meget frisk, drikkelig og mineralsk med aromaer af citrus, grapefrugt, sten, fersken og æbler. Efter et par år i flasken begynder kompleksiteten at opstå, og Riesling vinen får et nyt udtryk. Samtidig bliver vinens syre blødere, dens krop bredere, og evt. restsødme integreres, så vinen bliver mere tør. Denne evne til at udvikle sig i flasken og vinde aromatisk kompleksitet er i hvidvinsverdenen uovertruffen. Riesling vin er altid i udvikling, men på trods af, at den gennemgår store ændringer af sin profil, smager den altid godt – uanset hvornår man åbner den. Derfor er den en af de bedste vine at have i kælderen, for dens udvikling kan strække sig længere end andre hvidvine. Riesling vine kan som oftest lagre mindst 5 år, mens mange vine kan lagre både 10, 20, 30 og 40+ år.

Forskellige sødme i Tysk Riesling

Riesling vine findes samtidig på højeste niveau på med forskellige sødmeniveauer. Denne evne er unik for Riesling, og kun Loire's Chenin Blanc har en lignende samme egenskab. I det store Tyskland findes Riesling dog i et helt mageløst bredt spektrum er stilarter.

De store tørre vine inkl. de store topvine fra de bedste marker bærer ofte Grosses Gewächs-navnet - kort Riesling GG - og kommer fra vinbønder i det magtfulde VDP-forbund af topvingårde. Men tysk Riesling vin kan også være let afrundet med diskret sødme, som det findes i f.eks. de legesyge lav-alkoholiske Kabinett-vine, Spätlese-vine og de sødere Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein. For at kommunikere, hvilket sødmeniveau Riesling vinene i ATOMWINEs sortiment har, findes i slutning af hver beskrivelse en angivelse på FAS-skalaen (Fornemmelse Af Sødme). 0 er tørrest. 10 er sødest.

De bedste regioner for tør Riesling

De bedste Riesling vine skabes i vinområderne Mosel (inkl. Saar og Ruwer), Nahe, Rheingau, Rheinhessen og Pfalz (sorteret fra køligst til varmest). Tørre Riesling vine kan lade sig gøre i alle områderne, men i Nahe, Rheingau og Rheinhessen er det lige nu lettest at lave de store tørre Riesling vine. I Mosel er det stadig en udfordring at modne druerne så langt, at syreniveauet tillader store tørre Riesling vine, mens det i Pfalz er en udfordring ikke at få vine med for høj alkolhol eller for lav syre, når man samtidig gerne vil høste Riesling så sent at aromadybden er optimal.

De bedste regioner for frugtig Riesling

For de unikke Kabinett, Spätlese og Auslese -vine er de køligste regioner Mosel og Nahe begunstiget. Den lethed, slanked og sprælske karakter, som karakteriserer disse Riesling vine, når de er bedst, er det lettest at opnå i de kølige områder. Fremragende eksempler findes dog også fra både Rheingau, Rheinhessen og i ny og næ også Pfalz.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 email: info@atomwine.dk kundeservice: kundeservice@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 Copyright ATOMWINE 2003-2024