Information om vore vinbeskrivelser
Hvert år smager vi mange kandidater til sortimentet. De bedste, mest interessante og spændende vine finder siden, så vidt muligt, vej til os.
I disse mange smagninger indgår også en numerisk bedømmelse af vinenes kvalitet. Som en indikator for, hvordan vi opfatter de enkelte vines absolutte kvalitet og for at gøre det lettere at forstå, hvorfor vinene er blevet udvalgt til sortimentet indikerer vi vores opfattelse af niveauet med et antal stjerner i slutningen af noterne. Disse gør det også lettere at formidle ekstraordinære vines kvalitet uden at bruge et alt for blomstrende sprog:
***** Absolutte topvine af superlativ kvalitet.
**** Aldeles fremragende topvine af bemærkelsesværdig kvalitet.
*** Fornemme vine med meget høj kvalitet.
** Vine, der leverer en stor oplevelse, og normalt ikke bærer en høj pris.
* (Hverdags)vine af høj kvalitet.
Bemærk at niveauet for bedømmelserne generelt forholdsvis højt på denne skala, da det er meningen, at vinene i sortimentet skal have det højest mulige niveau, og da vi ikke udvælger vine blandt de mange middelmådige vine, vi også smager i løbet af året...
Hvor længe vinene kan udvikle sig under optimale betingelser vurderer vi også. Derfor angiver vi slutningen af noterne også (-20XX) som angivelse for, at en vin vurderes til at kunne udvikle sig fint indtil år (-20XX). Fornemmelse af Sødme (FAS)
Sødme er en væsentlig komponent i nydelsen af mange hvide vine - især tysk Riesling, vine fra Alsace eller Loire m.m.. I disse vine opfattes sødmen i et samspil med vinens syre, som kan også få en vin til at virke mere tør, end den er på papiret. Derfor er det bedre at tale om "Fornemmelsen af Sødme" (FAS), en idé vi for mange år siden har overtaget fra en god kollega og siden udviklet. Denne FAS-angivelse bruges i noterne til at indikere, hvilken grad af sødme en vin fornemmes at have.
0 Vinen er helt tør.
1 Vinens fylde og modenhed giver en fornemmelse af let sødme, men vinen er tør.
2 En let sødme opfattes i den tørre vin.
3 Let sødme kan opfattes. Vinen er frugtig. F.eks. tørrere Kabinett
4 Sødme er til stede, men den er ikke forstyrrende. Klassisk Kabinett, Tørrere Spätlese
5 Sødme er del af vinens udtryk, men balanceres af syren. Vægtig Spätlese, tørrere auslese
6 Vinen har tydelig sødme, men er stadig balanceret af syrerygrad.
7 Vinen er sød og bør anvendes som sådan.
8 Rendyrket dessertvin. Beerenauslese, Eiswein
9 Rendyrket tyktflydende dessertvin. Trockenbeerenauslese
10 Rendyrket ekstremt sød dessertvin. Højmostvægts TBA, SGN etc.