Bourgogne vin

Bourgogne er alle vinregioners konge. Samtidig er det den franske vinregion, som er sværest at blive klog på. Bourgogne er præget af et utal af af appellationer, masser af små og meget dygtige vingårde, et væld af forskellige vinmarker og en udpræget årgangsfølsomhed.

Vi præsenterer med Thibault Liger-Belair, Cecile Tremblay, David Duband, Duroché, Remi Jeanniard, Buisson-Charles og Pierre Guillemot en række stjernevingårde med fokus på rød vin fra Bourgogne inkl. 1er Cru og uopdrivelige Grand Cru-vine fra Bourgogne's gyldne skråninger.

Hvidvin fra Bourgogne domineres af især Meursault og lidt Corton-Charlemagne, Puligny-Montrachet og St. Aubin fra Antoine Jobard og Buisson-Charles suppleret af Chablis fra Laurent Tribut og et par andre vine. Læs mere >>



Bourgogne er den mest mytiske vinregion i verden.

Selvom Bourgogne kan være svær at forstå, er regionen kilde til nogle af verdens absolut bedste vine. Det kan godt være at regionen er et sandt kludetæppe af vinhuse, årgange, appellationer osv., men belønningen man får, når man møder stor Bourgogne vin er det hele værd.

Bourgogne er en ganske lille vinregion, som strækker sig fra Chablis i nord over Cote d'Or og Cote de Beaune til Macon, Cotes Chalonnaise og Beaujolais i syd. Bourgogne handler om terroirpræg og elegance. Intet sted i verden er vinmarkerne bedre kortlagt og hver en kvadratmeters potentiale og kvalitet er kendt. Som oftest er røde Bourgogne vine fremstillet på 100% Pinot Noir, og de bedste hvide Bourgogner er næsten altid 100% Chardonnay. Der findes også den hvide Aligoté, som er friskere end Chardonnay-vinene.

Fokus på terroir og vinmarker

Bourgogne vin er sat sammen efter en række kommuner med hver sit præg. I hver kommune er vinmarkerne klassificeret baseret på den store viden man har baseret på at have dyrket vin i Bourgogne gennem århundreder. Det virker som om at hver kvadratmeter's potentiale er beskrevet og Bourgogne er derfor det vinområde i verden, hvor man har størst kendskab til vinmarkernes evner. Derfor er det som oftest også sådan, at de bedst klassificerede marker også giver de bedste vine. Vingårdene sætter en stor ære i at producere vine med hver deres unikke terroirpræg, og hver vingård har oftest et væld af forskellige vine. Dette gør området svært forståeligt men samtidig til et sandt slaraffenland for vinentusiaster og vinnørder, for man kan fordybe sig i Bourgogne i det uendelige og altid lære nyt.

En af de store årsager til at der i Bourgogne er så mange små vingårde og domainer skal findes i den franske arvelov, som gør, at alle søskende skal arve lige. Mange vingårde splittes derfor op mellem børnene når de går i arv. Hver vingårds parceller er derfor oftest ganske små, hvilket er en af årsagerne til at en typisk Bourgogne kun laves i få hundrede eller få tusinde flasker.

Klassificeringer i Bourgogne:

Kommunale appellationer som f.eks. Meursault, Puligny-Montrachet, Gevrey-Chambertin, Nuits Saint Georges, Chambolle-Musigny, Morey Saint Denis og Vosne-Romanée

Premier Cru: Disse første klasses marker er udvalgt gennem århundreders kendskab. De udgør ca. 15% af den samlede produktion.

Grand Cru: Bourgogne-entusiaster bliver bløde i knæene ved tanken om en stor rød Grand Cru fra f.eks. Romanée-Conti, Richebourg, Musigny, Chambertin, Clos de Beze, Echezeaux, Clos Vougeot, Bonnes Mares eller hvidvin fra Montrachet-bakken. Grand Cru udgør kun ca. 2% og består af de bedste vinmarker i Bourgogne. Men det er disse Bourgogne vine, som anses som nogle af verdens bedste og verdens mest kendte, som kendere slås om hvert år.

Chablis - den friskeste Chardonnay

Chablis laves i den nordligste del af Bourgogne på 100% Chardonnay. Dette er samtidig den køligste del af Bourgogne og forholdene i Chablis, gør at vinene derfra altid er slanke, mineralske og sprøde. Chablis hvidvine er ideelle til østers, skaldyr og lette fiskeanretninger.

De mest anvendte druesorter i Bourgogne

Der findes og bruges 8-9 forskellige druesorter i Bourgogne. Det er dog fire druesorter der dominerer: De to grønne druesorter Chardonnay og Aligoté står bag de hvide Bourgogne vine og to røde druesorter Pinot Noir og Gamay (i Beaujolais) er druesorterne for de røde Bourgogne vine.

Chardonnay er denne helt store dominerende grønne druesort og synonym med hvidvin fra Bourgogne. Mest berømte er vinene fra det nordlige Bourgogne i Chablis og fra Côte de Beaune med Meursault og Puligny-Montrachet i spidsen.

Aligoté er en grøn druesort som i dag står helt i skyggen af Chardonnay. De fleste hvidvinsspecialister præsenterer dog næsten altid en Aligoté, som er frisk, levende og sommervenlig.

Pinot Noir bruges til de røde Bourgogne vine. Pinot Noir er er svær at lykkes med. En af Bourgogne's hemmeligheder er de kloner af stokke som gennem århundreder er blevet selekteret i vinmarkerne. Denne såkaldte "Selection Massale" er en af Bourgogne's helt store forcer og en af grundene til hvorfor andre regioner har så svært ved at matche Bougogne-vinenes kvalitet. Pinot Noir modner mest spændende i ganske kølige regioner og elsker kalkstensundergrung. Bourgogne er derfor det ideelle område for sorten, som når sit ypperligste udtryk i Côte d’Or og Côte de Beaune, hvor man også finder alle Grand Cru vinmarkerne

Gamay bruges i de spændende Beaujolais-vine, som stormer frem i de seneste år.

TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 email: info@atomwine.dk kundeservice: kundeservice@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 Copyright ATOMWINE 2003-2024