Ruby portvin

I kongedisciplinen Vintage Port er de to vingårde Quinta Vale D. Maria og Wine & Soul i dag i førergruppen. Deres versioner, som kun produceres i et antal af få tusinde flasker, er insider-vine blandt de store huses versioner, som dominerer verdensmarkedet. Til gengæld kan man ofte erhverve de tre vingårdes vine til priser der er tæt på halvdelen af mere berømte huses – uden at man får en lavere kvalitet! De såkaldte Reserva Ports og Late Bottled Vintage Ports er også specialiteter fra Vale D. Maria, og disse vine leverer formidabel kvalitet, i de år de produceres. Læs mere >>


De forskellige portvinstyper

Overordnet kan portvinstyperne deles op i farver. Der er rød og brun (og en smule hvid). Den røde portvinsfamilie kaldes gerne Ruby - det engelske ord for den rubinrøde farve, som ung, flaskelagret portvin har. Ruby er også navnet på standardudgaven, men ellers omfatter Ruby-familien Reserva Ruby, Late Bottled Vintage, Crusted Port og Vintage Port.

Fremstillingen

I modsætning til den brune Tawny lagrer Ruby kun få år på fad, inden den flaskes. Almindelig Ruby er en blanding af vin fra flere årgange, lagret i 2-3 år enten på store træfade eller på cement- eller ståltanke. Målet er at skabe en blød og imødekommende rød portvin, som har de karakteristiske egenskaber for typen: Frisk bærfrugt med harmonisk struktur, men selvfølgelig ikke så stor kompleksitet, som hos Late Bottled Vintage Port og Vintage Port.

Ruby Reserva

Er druerne af bedre kvalitet, kan de benyttes til Reserva Ruby. Her er der også tale om vin fra 2-3 forskellige årgange, som dog ofte har lagret i længere tid på store fade for at blive lidt rundere i smagen. At der benyttes store fade og ikke små pipas skyldes, at man netop vil undgå oxidation og dermed den udvikling, som karakteriserer Tawny. Mange huse markedsfører deres Reserva Ruby under forskellige navne.

Servering

Almindelig Ruby er filtreret og drikkeklar. Den har altså ikke behov for yderlig flaskelagring eller dekantering – med mindre du ønsker at ilte den lidt. Den bør dog drikkes inden for en overskuelig tid, når først proppen er af, da den ellers mister friskheden ligesom rødvin.
Ruby portvin bør serveres ved 16-18 grader eller endog endnu køligere.

Anvendelse

Ruby portvin er velegnet til desserter, f.eks. chokolade eller bær, samt til bløde, cremede oste som brie eller camembert - eller endda en peberbøf.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 email: info@atomwine.dk kundeservice: kundeservice@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 Copyright ATOMWINE 2003-2022