Barolo vin

Barolo er en af Italiens helt store rødvine, kendt og elsket verden over. Området har siden 1980erne været under stor udvikling. I 1980erne og 1990erne bredte sig en trend trend mod Barolo vin i en mere international inspireret stil. Ofte var disse vine præget af overdreven brug af ny fade, hvilket skjulte vinenes oprindelse. Denne udvikling synes nu at være stoppet. Efter at mange førende producenter har eksperimenteret med andre metoder i vinifikationen af deres Nebbiolo-druer, har man de fleste steder nu fundet ud af, hvordan man med med respekt for traditionerne og med inspiration fra de erfaringer, de seneste årtier har bragt, kan lave stor komplet Barolo vin. Med Burlotto og Roagna præsenterer vi historiske og meget traditionelle Barolo vingårde på højeste niveau. Læs mere >>


Barolo på Nebbiolo-druen er unik for Piemonte

Barolo stammer fra den nordvestitalienske vinregion Piemonte, som ligger i provinsen Langhe. Barolo laves med Nebbiolo-druesorten, som passer perfekt til områdets norditalienske klima og stort set kun forefindes i denne vinregion. Nebbiolo er en gammel blå italiensk druesort og som giver vine med et meget stort lagringspotentiale.
En Barolo må først frigives efter hele 38 måneders lagring, hvoraf de 18 måneder skal være på egetræsfade. Skal man op i Riserva kvalitet skal den lagre i min. 50 måneder. Hvorvidt lagringen skal foregå på nye eller brugte, store eller små egetræsfade er helt op til vinmageren.

Aromatisk og struktureret Barolo

En Barolo er som ung vin meget aromatisk med typiske noter af roser, appelsin, tjære og kirsebær og udstyret med kraftig struktur. Derfor besidder en Barolo næsten altid stort lagringspotentiale på min. 15-20 år og ofte meget længere. Der findes masser af eksempler på Barolo vine, som selv med 50-60+ år på bagen stadigvæk er i fremragende form og giver store vinoplevelser. Når vinen bliver ældre, bliver aromabilledet mere komplekst og smagen blødere. Moden Barolo kan være blandt verdens største vine

Modernisme, traditionalisme og nutidens kombination

Barolo er som vintype i dag meget efterspurgt blandt vinelskere verden over. Igennem de seneste 40 år har Barolo dog været igennem en uhyre spændende udvikling. Op gennem 1980erne og 1990erne var mange vinmagere meget inspirerede af internationale teknikker. Moderne vinifikation med lagring små franske barrique, brug af korte macerationstider og evt. brug af rotofermenter stod i stor kontrast til den traditionelle brug af lange macerationstider på 30-100 dage og lagring af Barolo vine i store fade i mange år.

Med mange års erfaring og eksperimenter fra de såkaldte ”modernister”, har Barolo vinen udviklet sig i en ny og spændende retning, hvor begge lejre har lært af hinanden, og vinene med Barolo på etiketten generelt er bedre end nogensinde før. Den tidligere skarpe opdeling mellem modernister og traditionalister er derfor mere flydende i dag og hører egentlig fortiden til.

Fokus på Barolo kommuner og terroir

I dag er det spændende fokus på forskellene mellem Barolo's kommuner og vinmarkernes unikke karakter. Barolo området består af en række kommuner med Barolo, Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba, Castiglione Falletto, Verduno og La Morra som de mest kendte sammen med Diano d’Alba, Cherasco, Grinzane Cavour, Roddi og Novello.

I hver kommune i Barolo har vinene fælles træk. F.eks. er vinene fra Verduno og La Morra meget elegante og florale mens vine fra Monforte er kraftigt strukturerede og Barolo fra Serralunga er mere mørk i frugten og harmonisk i sin tæthed.

Indenfor hver kommune giver vinmarkerne variationer af disse stilistiske træk og de bedste vinmarker er identificeret gennem de sidste hundrede års vine fra Barolo. Derfor er vinmarker som Monvigliero i Verduno, Vigna Rionda i Serralunga og Cannubi i Barolo velkendte topmarker blandt mange andre.

I det smukke bakkelandskab i Barolo området ligger markerne oftest nedenfor byerne. Tågen som lægger sig i de mange små dale, har givet navn til den store druesort Nebbiolo, som her i Langhe som det eneste sted i verden giver vine i verdensklasse. De ofte ganske stejle marker med deres variation kalkmergel og sand og de kølige temperaturer, der gør er der ofte høstes indtil dybt in oktober, er nøglen til, at Barolo kun kan lykkes i dette magiske lille vinområde.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 email: info@atomwine.dk kundeservice: kundeservice@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 Copyright ATOMWINE 2003-2024