Chianti

Chianti området i det centrale Toscana har været i rivende udvikling i de seneste 20 år. I dag har området udviklet en stærk identitet baseret på Chianti-vine på den lokale Sangiovese-druesort. Men samtidig er området tegnet af en række vine på Merlot, Cabernet – evt. i cuvée med hinanden eller med Sangiovese, som såkaldte SuperToscanere. Med fyrtårnene og reference-vingårdene Montevertine og Querciabella præsenterer vi toppen af Chianti-området støttet af mikro-vingårdene Poggio Scalette og Il Carnasciale. Læs mere >>


Chianti Classico dominerer i Chianti

Chianti Classico er det dominerende hjerte i Chianti-området. Med en håndfuld undtagelser stammer alle de store Sangiovese-vine i Toscana fra Chianti Classico. For andre druesorter er både baglandet omkring Arezzo begunstiget (f.eks. med vinene fra Carnasciale) og også kystområdet – især Bolgheri – kan skabe verdensklasse vine på Cabernet, Merlot og Syrah. Men ligesom i Montalcino er Chianti Classico Sangiovese-land.

Sangiovese er Toscana's store druesort

Sangiovese er ganske beslægtet med Pinot Noir i sit udtryk med ren rød frugt. Formentlig er Soldera-Case Basse i Montalcino det ultimative for denne sort, men Chianti Classico områdets storvine følger efter: Montevertine med Le Pergole Torte er førsteudfordrer efterfulgt af en række vine med fantasifulde navne. Rystende nok bærer kun meget få af de største Sangiovese vine Chianti betegnelsen på etiketten, da det tidligere var forbudt at lave 100% Sangiovese-baseret Chianti.

Bourgogne-inspireret klassifikation på vej

I dag er Chianti på ren Sangiovese tilladt, men i Chianti er der stor uenighed og politisk tovtrækning blandt de mange små topvingårde, som laver superb ”terroir”-Sangiovese og store vinhuse som blander deres vine fra marker i hele Chianti. Blandt de mange små topvingårde i det centrale område Chianti Classico arbejder man heldigvis i disse år på en Bourgogne-inspireret klassifikation, så vinene fra f.eks. Greve in Chianti, Radda, Panzano eller Gaiole kan fremhæves med en egen identitet på samme måde som Gevrey-Chambertin, Morey St. Denis, Vosne-Romanée eller Chambolle Musigny bliver det i Bourgogne.

Men ting tager tid. Vi får se i de kommende år om kvalitet, kommune-præg og terroir kan overvinde store magtfulde familie-huse i Toscana.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 email: info@atomwine.dk kundeservice: kundeservice@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 Copyright ATOMWINE 2003-2024