Carnasciale med unikke vine på Caberlot-sorten

Da det tyske par Wolf og Bettina Rogosky købte Carnasciale-ejendommen i 1972, var han godt klar over, at han ikke skulle dyrke Sangiovese, da denne drue ikke klarer sig godt i nabolaget udenfor Bucine i det østligste Chianti. I stedet plantede han i 1985 som den første og stadig eneste vingård i verden den unikke Caberlot-druesort, som forener karakteristika af Merlot med Cabernet Franc. Allerede med 1991 årgangen fik vinen kultstatus: Il Caberlot blev nemlig den første og eneste italienske vin på kortet hos den berømte tre-stjernede restaurant L'Ambrosie i Paris. Af den grund var de 1.000 magnumflasker, som blev produceret, allokeret fra starten i mange år, og kun få kendte derfor til vinens eksistens. Siden årtusindskiftet har Bettina Rogosky dog haft mulighed for at udvide vinens fanskare - også i Danmark, da produktionen er vokset en smule med de små marker, der er tilplantet siden, og 1997 var første årgang ATOMWINE importerede. Il Caberlot er en unik og elegant vin, der udvikler sig helt formidabelt i flasken, og som har et meget, meget langt liv. De første rigtige årgange fra 1993 og 1994 er i øjeblikket i fantastisk form, men de lover at udvikle sig fornemt i yderligere 10-15 år. De yngre årgange er endnu mere koncentrerede, og de forventes at udvikle sig positivt i mindst 30 år. Læs mere >>


Historien om Carnasciales unikke druesort

Historien om Caberlot-druen begyndte i starten af 1960erne i Colli Euganei ved Padova. Her opdagede ønologen Remo Bordini en speciel stok i en af de marker, han arbejdede med. Efter aftale med ejeren fik Bordini tilladelse til at tage stokken med til sin planteskole, hvor han i løbet et par år fremelskede en lille bestand af denne stok med dette unikke udseende: Blade som Merlot, men druer som Cabernet Franc. Da Wolf og Bettina Rogosky skulle finde ud af hvilken sort de skulle plante på deres ejendom, kontaktede de superønologen Vittorio Fiore, hvis vine der var store fans af. Gennem Fiore fik de kontakt til Remo Bordini, der samarbejdede med Fiore., og da Rogosky fik kendskab til Caberlot-druen var beslutningen klar. Carnasciale skulle dyrke Caberlot. Desværre skulle man helt frem til 1985, før man fik tilladelse til at plante vin på en lille mark på 0,3 ha, hvor et frostvejr havde ødelagt olivenlunden. Tilplantningen skete med den enorme tæthed af 10000 planter per ha, og allerede de første vine var særdeles overbevisende.

Ekstrem selektion af druerne skaber mesterlig Caberlot-vin

Udviklingen på Carnasciale i de seneste knap 20 år skal hovedsageligt tilskrives ønologen Peter Schilling. Efter at den visionære grundlægger af Carnasciale, Wolf Rogosky, døde i 1996, var det sønnen Philip, som sammen med sin mor Bettina Rogosky førte ejendommen videre. Det fortsatte indtil 2002, hvor Bettina Rogosky besluttede at headhunte den fremadstormende, Bourgogne-uddannede ønolog Peter Schilling til vingården. På daværende tidspunkt arbejdede Peter som ønolog for en håndfuld af de højest ansete, traditionelt tænkende producenter i Toscana. Disse engagementer fik dog en brat afslutning, da Peter Schilling smagte hele rækken af årgange af Il Caberlot. Muligheden for med denne vingård både at videreføre Wolf Rogoskys visioner og være med til at lave en af verdens mest unikke vine appellerede så stærkt til Peter Schilling, at han flyttede til Bucine og tog imod jobbet som ønolog for Carnasciale. Peter Schilling har. siden han tiltrådte. udviklet vingården på næsten alle punkter. Han har så at sige perfektioneret en allerede perfektionistisk fungerende vingård. Eksempelvis rejser han selv til Frankrig og udvælger træerne til de træfade, som Il Caberlot skal lagres i. Ligeså foregår høsten af de nu 2 ha vinmarker over en periode på hele 3 uger, hvor mere end 15 høstarbejdere, udstyret med pincet, høster druerne én for én i mange høstforløb af hver mark. Druerne sorteres dernæst endnu en gang, inden de godkendes til videre vinifikation. Denne umådeligt perfektionistiske selektion under høsten er årsagen til, at Il Caberlot i hver eneste årgang er af verdensklasseformat. Samtidig har vinen et meget stærkt terroirudtryk, fordi den stammer fra et meget begrænset område, og af samme grund afspejles høstårets vejrlig direkte i smagen. Hver årgang viser derfor forskellige facetter af Caberlot-druens på allerhøjeste niveau.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 email: info@atomwine.dk kundeservice: kundeservice@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 Copyright ATOMWINE 2003-2022