Carnasciale med unikke vine på Caberlot-sorten

Da det tyske par Wolf og Bettina Rogosky i 1972 købte Carnasciale-ejendommen udenfor Bucine i det østligste Chianti, søgte de at skabe noget unikt. I 1985 plantede som de første og stadig eneste vingård i verden den unikke Caberlot-druesort, som forener karakteristika af Merlot med Cabernet Franc. Allerede med 1991 årgangen fik vinen kultstatus: Il Caberlot blev nemlig den første og eneste italienske vin på kortet hos den berømte tre-stjernede restaurant L'Ambrosie i Paris.

De 1.000 magnumflasker, som blev produceret, var fra starten på allokation, og kun få kendte derfor til vinens eksistens. Efter årtusindskiftet fik Bettina Rogosky dog mulighed for at udvide vinens fanskare - også i Danmark, da produktionen voksede en smule med de små marker, der er tilplantet siden.

Il Caberlot er en unik og elegant vin med inspiration fra Bordeaux, men med ægte Toscansk karakter, og aromaer fra en unik sort.. Den udvikler sig helt formidabelt i flasken og har et meget, meget langt liv. De første rigtige årgange fra 1993 og 1994 er stadig i fantastisk form, men de lover at udvikle sig fornemt i yderligere 10-15 år. De yngre årgange er endnu mere koncentrerede, og de forventes at udvikle sig positivt i mindst 25-30 år. Læs mere >>


Historien om Carnasciales unikke druesort

Historien om Caberlot-druen begyndte i starten af 1960erne i Colli Euganei ved Padova. Her opdagede ønologen Remo Bordini en speciel stok i en af de marker, han arbejdede med. Efter aftale med ejeren fik Bordini tilladelse til at tage stokken med til sin planteskole, hvor han i løbet et par år fremelskede en lille bestand af denne stok med dette unikke udseende: Blade som Merlot, men druer som Cabernet Franc. Da Wolf og Bettina Rogosky skulle finde ud af hvilken sort de skulle plante på deres ejendom, kontaktede de superønologen Vittorio Fiore, hvis vine de var store fans af. Gennem Fiore fik de kontakt til Remo Bordini, der samarbejdede med Fiore, og da Rogosky fik kendskab til Caberlot-druen var beslutningen klar: Carnasciale skulle dyrke Caberlot. Desværre skulle man helt frem til 1985, før man fik tilladelse til at plante vin på en lille mark på 0,3 ha, hvor et frostvejr havde ødelagt olivenlunden. Tilplantningen skete med den enorme tæthed af 10000 planter per ha, og allerede de første vine var særdeles overbevisende.

Ekstrem selektion af druerne skaber mesterlig Caberlot-vin

Udviklingen på Carnasciale i de seneste knap 30 år skal hovedsageligt tilskrives ønologen Peter Schilling. Efter at den visionære grundlægger af Carnasciale, Wolf Rogosky, døde i 1996, var det sønnen Philip, som sammen med sin mor Bettina Rogosky førte ejendommen videre. Det fortsatte indtil 2002, hvor Bettina Rogosky besluttede at headhunte den fremadstormende, Bourgogne-uddannede ønolog Peter Schilling til vingården. På daværende tidspunkt arbejdede Peter som ønolog for en håndfuld af de højest ansete, traditionelt tænkende producenter i Toscana. Disse engagementer fik dog en brat afslutning, da Peter Schilling smagte hele rækken af årgange af Il Caberlot. Muligheden for med denne vingård både at videreføre Wolf Rogoskys visioner og være med til at lave en af verdens mest unikke vine appellerede så stærkt til Peter Schilling, at han flyttede til Bucine og tog imod jobbet som ønolog for Carnasciale.

Peter Schilling udviklede vingården på næsten alle punkter og perfektionerede en allerede perfektionistisk fungerende vingård. Eksempelvis rejste han selv til Frankrig og udvalgte træerne til de træfade, som Il Caberlot lagres i. Schilling gik på pension midt i 2010erne og Marco Maffei har gradvist overtaget styringen sammen med Moritz Rogosky

Høsten af de nu 2 ha vinmarker foregår over flere høstforløb af hver mark og druerne udvælges på det nærmeste med pincet. Druerne sorteres dernæst endnu en gang på ejendommen, inden de godkendes til videre vinifikation. Denne umådeligt perfektionistiske selektion under høsten er sammen med fleksibiliteten af at have vinmarker i forskellige højder på "Carnasciale-knolden" er væsentlige årsager til, at Il Caberlot i hver eneste årgang er af verdensklasseformat. Unik i sit aroma viser hver eneste årgang forskellige facetter af Caberlot-druens på allerhøjeste niveau.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS・Storhaven 7・7100 Vejle・Tlf: 23311410・email: info@atomwine.dk・kundeservice: kundeservice@atomwine.dk・CVR: 37701424・Copyright ATOMWINE 2003-2025