Sangiovese-essenser fra Fiore-familien

Poggio Scalette-vin handler om en unik rendyrket Sangiovese på den berømte klon Sangiovese di Lamole, der er kendt for sine lave udbytter. Vingården besidder nogle af Toskanas ældste stokke, næsten 100 år gamle, plantet lige efter første verdenskrig, og siden 2001 har topvinen ”Il Carbonaione” kandideret stærkt til titlen som Toskanas bedste, rene Sangiovese. Ejeren Vittorio Fiore var en af de første ønologer, der ankom til Toscana i anden halvdel af det 20. århundrede. På de mange ejendomme, som Vittorio Fiore har hjulpet, har han altid sigtet mod vine med elegance, balance og harmoni, men drømmen om at bestemme over hvert eneste trin i dyrkningen af store vine var så stærk, at han i 1992 købte vingården Poggio Scalette i mere end 450 meters højde i Ruffoli ovenfor Greve og lige ovenfor Querciabella. I dag er det sønnen Jurij Fiore, der styrer vingården, kærligt støttet af sin legendariske far. Læs mere >>


    Ingen svage årgange fra Poggio Scalette

    Poggio Scalette er et sydvestvendt terroir, som er berømt for sin evne til at give fremragende druer også i svære årgange. I regnfulde år er dræningsegenskaberne fremragende, mens vinstokkenes rødder, som grundet jordbundens ufrugtbare karakter tvinges langt ned i undergrunden i deres søgen efter næring, i varme år sikrer tilstrækkelig vandtilførsel. Samtidig blæser vinden op ad de skrånende marker og sikrer, at der aldrig er problemer med råd eller svampesygdomme. Dette gør, at man i hver eneste årgang kan vente meget længe på den optimale fysiologiske modenhed af druerne, hvilket forklarer vinens konstant høje kvalitet år efter år: Der findes nærmest ingen svage årgange af denne vin.

    Traditionel vinifikation af koncentrerede Sangiovese-essenser.

    Poggio Scalette's vinmarker har en undergrunden er fyldt med kul og sten, hvilket er årsagen til, at den ældste mark historisk er kendt som "Il Carbonaione". De golde forhold i vinmarkerne sikrer samtidig et naturligt lavt udbytte, som vinificeres klassisk i den lille kælder: Åbne gæringstanke, daglig neddypning og brydning af hatten, ingen temperaturkontrol, malolaktisk gæring i ståltank og efterfølgende lagring i en blanding af nye og gamle fade i 18 måneder er den simple opskrift på de store vine, der kommer fra den lille kælder i højderne over Greve in Chianti. Hver år fremtryller Fiore naturligt koncentrerede, frugtdrevne, særdeles mineralske, balancerede og elegante, silkebløde Sangiovese-vine, der også i svære, selv regnplagede og ekstremt varme årgange er blandt de allerbedste vine. Den stabilitet Il Carbonaione har vist siden, den blev skabt, er ganske enkelt uden lige i området. Derfor tælles den med rette som en af de vigtigste vine i Toscana.

    Ny Chianti Classico og Capogatto fra Poggio Scallette

    Vingården indførte i 2010 en ny Chianti Classico, som er tænkt som en introduktion til vingårdens stil og vine. Faktisk er den eneste forskel på Chianti Classico og ”Il Carbonaione”, at Fiore efter den malolaktiske gæring af mosten til ”Il Carbonaione” udvælger det fad der viser mest frugt, til at blive Chianti Classico og dernæst lagrer vinen i cementtanke. Den sidste vin på vingården er den eksperimenterende ”Capogatto”, som Jurij Fiore laver som en Bordeaux-cuvée på Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot og Cabernet Franc. Produktionen er dog bare 1500-2000 flasker.
    TilbudNyhedUdgået

    ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 Fax. 75821318 email: info@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 - Copyright ATOMWINE 2003-2016