Barolo og Barbaresco fra Luca Roagna i Italien

"Roagna ændrer sig ikke!", lyder mottoet på denne vingård som er en af de få tilbageværende vingårde i Piemonte, hvor tingene foregår, som de altid har gjort. I dag er det unge Luca Roagna, som styrer vingården assisteret af sin far, og i de seneste 10 år han ført Roagna til toppen af hierakiet i Langhe. I vinmarkerne arbejdes økologisk og ekstremt dedikeret uden brug af nogen form for gødning. I stedet plejes jorden gennem de afgrøder der plantes mellem vinstokkene. Målet er at beskytte jorden samt at sikre den absolut bedste mulige druekvalitet fra de meget gamle stokke, som Roagna mener er afgørende for kvalitet. Den efterfølgende vinifikationen er hos Roagna helt traditionel med meget lang lagring inden frigivelsen af vinene. Der er ikke mange vingårde som Roagna tilbage i Piemonte. Læs mere >>


    Roagna familiens motto er: "Roagna ændrer sig ikke"

    Mange steder i Barolo og Barbaresco har moderne vinifikationsteknikker erstattet de gamle traditionelle. - Ikke hos Roagna-familien i Barbaresco. Her foregår tingene som de altid har gjort. Familiens motto er "Roagna ændrer sig ikke", og dette bliver hurtigt meget tydeligt, når man kigger nærmere på vingården. I mere end et århundrede har Roagna produceret vin. Det var den nuværende ejer Luca Roagna's tip-oldefar Vincenzo, der startede vingården i slutningen af 1800-tallet. Den nuværende status som et af de varmest navne i Piemonte skyldes, at hver generation har søgt at forbedre kvaliteten og bygge ovenpå den forrige generations erfaringer. Bedstefaderen Giovanni Roagna, der desværre døde i 2006, købte vingården "I Paglieri" med den tilhørende superbe Pajé-mark, som siden har været familiens base. Senere forbedrede Luca Roagna's far, Alfredo, gennem dedikeret arbejde i vinmarkerne familiens druekvalitet dramatisk ovenpå sine studier i vindyrkning. Samtidig investerede han i vingården Cascina Pira i Castiglione Falletto og udvidede familiens sortiment med marker som nu har op til 70 år gamle stokke.

    Luca Roagna laver legendariske vine som frigives 10 år efter høsten

    Den seneste sten i mosaikken kom til, da unge Luca Roagna ovenpå sine ønologi-studier trådte ind i rækken af Roagna'er og tog kontrol med produktionen af vinene fra 1999 årgangen. Siden er vinene år for år blevet bedre, og Luca Roagna's fokus på Piemonte's bedste terroirs blev yderligere udvidet, da man fra 2004 årgangen kunne præsentere Barbaresco-udgaver fra topvinmarkerne "Asili" og "Montefico". De ældste stokke i Pira, Asili, Montefico og Pajé vinificeres i dag separat og aftappes under ”Vecchie Viti” etiketten. Fra den øverste del af Pajé-marken kommer desuden en af Piemonte's mest legendariske vine ”Crichet Pajé”, som frigives 10 år efter høsten.

    Roagnas produktionsmetoder ændrer sig aldrig

    I alle de 15 ha vinmarker arbejdes økologisk og ekstremt dedikeret uden brug af nogen form for gødning. I stedet plejes jorden gennem de afgrøder der plantes mellem vinstokkene. Målet er at beskytte jorden samt at sikre den absolut bedste mulige druekvalitet fra de meget gamle stokke, som Roagna mener er afgørende for kvalitet. Den efterfølgende vinifikationen er hos Roagna helt traditionel, men efter sine ønologi-studier har Luca Roagna alligevel mulighed for at optimere elementerne i denne vinifikation. Dette er sammen med det hårde arbejde i vinmarkerne afgørende for at Roagna's stjerne nu lyser så stærkt på den tågede Nebbiolo-himmel. Gæring i store træfade, maceration i ca. 30 dage for Dolcetto og Barbera og 60-100 dage for de store Barolo og Barbaresco. Lagring i op til 10 år følger i store træfade og cementtanke, inden et par års lagring i flaske. Vinene kommer derfor ofte først meget sent på markedet. Sådan har det altid været hos Roagna, og sådan bliver det ved med at være. Roagna ændrer sig ikke!
    TilbudNyhedUdgået

    ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 Fax. 75821318 email: info@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 - Copyright ATOMWINE 2003-2016