Bourgogne vin

Bourgogne er alle vinregioners konge. Samtidig er det den franske vinregion, som er sværest at blive klog på. Bourgogne er præget af et utal af af appellationer, masser af små og meget dygtige vingårde, et væld af forskellige vinmarker og en udpræget årgangsfølsomhed.

Vi præsenterer med Thibault Liger-Belair, Cecile Tremblay, David Duband, Duroché, Remi Jeanniard, Douhairet-Porcheret, Buisson-Charles og Pierre Guillemot en række stjernevingårde med fokus på rød vin fra Bourgogne inkl. 1er Cru og uopdrivelige Grand Cru-vine fra Bourgogne's gyldne skråninger.

Hvidvin fra Bourgogne domineres af især Meursault og lidt Corton-Charlemagne, Puligny-Montrachet og St. Aubin fra Antoine Jobard og Buisson-Charles suppleret af Chablis fra Laurent Tribut og et par andre vine. Læs mere >>



Bourgogne er den mest mytiske vinregion i verden.

Selvom Bourgogne kan være svær at forstå, er regionen kilde til nogle af verdens absolut bedste vine. Det kan godt være at regionen er et sandt kludetæppe af vinhuse, årgange, appellationer osv., men belønningen man får, når man møder stor Bourgogne vin er det hele værd.

Bourgogne er en lille vinregion på blot 30.000 hektar vinmarker, som strækker sig fra Chablis i nord over Cote d'Or og Cote de Beaune til Macon, Cotes Chalonnaise og Beaujolais i syd. Bourgogne handler om terroirpræg og elegance. Intet sted i verden er vinmarkerne bedre kortlagt og hver en kvadratmeters potentiale og kvalitet er kendt. Som oftest er røde Bourgogne vine fremstillet på 100% Pinot Noir, og de bedste hvide Bourgogner er næsten altid 100% Chardonnay. Der findes også den hvide Aligoté, som er friskere end Chardonnay-vinene.

Fokus på terroir og vinmarker

Bourgogne vin er sat sammen efter en række kommuner med hver sit præg. I hver kommune er vinmarkerne klassificeret baseret på den store viden man har baseret på at have dyrket vin i Bourgogne gennem århundreder. Det virker som om at hver kvadratmeter's potentiale er beskrevet og Bourgogne er derfor det vinområde i verden, hvor man har størst kendskab til vinmarkernes evner. Derfor er det som oftest også sådan, at de bedst klassificerede marker også giver de bedste vine. Vingårdene sætter en stor ære i at producere vine med hver deres unikke terroirpræg, og hver vingård har oftest et væld af forskellige vine. Dette gør området svært forståeligt men samtidig til et sandt slaraffenland for videbegærlige vinentusiaster og vinnørder.

Den altafgørende årsag til dette virvar af vinmarker og appellationer er formentlig den franske arvelov, som gør, at alle søskende skal arve lige. Eftersom denne arvelov har været praktiseret i ca. 200 år, er vinmarker gået i arv gennem generationer, og hvor man før talte vinmarker, tæller man i dag mange steder vinstokke fremfor hektarer, da jordlodderne er blevet halveret i et væk.

Klassificeringer i Bourgogne:

Kommunale appellationer som f.eks. Meursault, Puligny-Montrachet, Gevrey-Chambertin, Nuits Saint Georges, Chambolle-Musigny, Morey Saint Denis og Vosne-Romanée

Premier Cru: Disse første klasses marker er udvalgt gennem århundreders kendskab. De udgør ca. 15% af den samlede produktion.

Grand Cru: Bourgogne-entusiaster bliver bløde i knæene ved tanken om en stor rød Grand Cru fra f.eks. Romanée-Conti, Richebourg, Musigny, Chambertin, Clos de Beze, Echezeaux, Clos Vougeot, Bonnes Mares eller hvidvin fra Montrachet-bakken. Grand Cru udgør kun ca. 2% og består af de bedste vinmarker i Bourgogne. Men det er disse Bourgogne vine, som anses som nogle af verdens bedste og verdens mest kendte, som kendere slås om hvert år.

Chablis - den friskeste Chardonnay

Chablis laves i den nordligste del af Bourgogne på 100% Chardonnay. De klimatiske og geografiske forhold, der gør sig gældende i Chablis, skaber vine med stor friskhed og enorm mineralitet – med eller uden fadlagring. Chablis hvidvine er ideelle til østers, skaldyr og lette fiskeanretninger.

De mest anvendte druesorter i Bourgogne

Der anvendes op til 8-9 forskellige druesorter i Bourgogne, men der er fire druesorter der står for langt størstedelen af den samlede vinproduktion. Det drejer sig om henholdsvis to grønne druesorter og to røde druesorter. Bourgogne har et kontinentalklima, hvilket giver kolde vintre og varme somre, og uanset årstid meget ustabile vejrlige forhold. Det sætter også sine spor på høstudbyttet, som varierer meget i både mængde og kvalitet år efter år.

Chardonnay er denne grønne druesort, som er synonym med hvid vin fra Bourgogne. Udbredt i det nordlige Bourgogne i Chablis og Côte de Beaune mest berømt i Meursault og Puligny-Montrachet.

Aligoté er en grøn druesort som lever et mere stille liv i skyggen af Chardonnay. De fleste hvidvinsspecialister præsenterer dog næsten altid en Aligoté, som er frisk, levende og sommervenlig.

Pinot Noir er kongedruen for den røde Bourgogne vin. En skrøbelig og spinkel druetype, som stortrives i det kølige klima i fx Côte d’Or og Côte de Beaune, hvor man også finder alle Grand Cru vinmarkerne

Gamay bruges i de spændende Beaujolais-vine, som stormer frem i de seneste år.

TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 email: info@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 Copyright ATOMWINE 2003-2019