Vintage portvin

På engelsk betyder ordet vintage kort og godt årgang. Taler vi om portvin, har vi dog at gøre med en særlig god årgang og samtidig den mest eftertragtede type af alle portvinstyper.
Traditionelt har portvinsproducenterne erklæret – eller deklareret, som man gerne siger – Vintage tre gange i hvert årti. Det gør de, når de klimatiske forhold i løbet af året har været optimale, og druerne derfor er modnet på den helt rigtige måde. Vintage er nemlig portvin lavet på druer af den bedste kvalitet, fra de bedste marker og kun i de bedste årgange.
De kan drikkes unge, hvis man er til kraftige, ungdommelige, frugtige og tanninfyldte vine, men de er især velegnet til at blive gemt i kælderen og det i op til adskillige årtier alt efter årgang. Gemmes flaskerne i kælderen træder den friske frugt og bærsmag langsomt i baggrunden til fordel for en rundere og mere nuanceret, moden vin. Læs mere >>


Klassisk vintage og Single Quinta Vintage

En del af de store huse fremstiller stadig kun Vintage ca. tre gange i hvert årti. Men i dag eksisterer der i Douro mange mindre producenter og vingårde, som næsten deklarerer hvert år, ligesom de store huse også laver Single Quinta Vintage med afsæt i en enkelt vingård eller andre former for andenvine de år, hvor de ikke laver klassisk Vintage. Endelig findes der også Vintage portvin fra enkeltmarker, hvoraf den mest berømte er Noval Nacional.
I traditionel forstand er klassisk Vintage Port et blend, hvor druematerialet kommer fra vingårde med forskellige beliggenheder i området og dermed med forskelligt terroir. Samtidig er Vintage som al portvin et blend af forskellige druesorter med hver deres karaktertræk, hvor de mest benyttede er Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cão, Tinta Barroca og Touriga Franca. Det endelige blend afspejler husets stil, men da hvert år giver forskelligt resultat, er der selvfølgelig også forskelle år for år. De mange små vingårde der er myldret frem i senere år laver Vintage Port fra specielt udvalgte parceller. Dermed får man hos disse Quinta'er også en terroir-dimension ind i Vintage Port, som er uhyre spændende.

Fremstillingen

Når druerne er høstet i efteråret, går arbejdet i kælderen i gang. Druerne sorteres, afstilkes og presses, og for Vintage sker det sidste ofte stadig ved fodkraft i et stort stenkar, kaldet en lagar.
Når portugiserne ofte siger, at Vintage laves i marken, mens Tawny laves i kælderen, er det kun delvist sandt. Vejr og høst spiller en større rolle for Vintage, men winemakeren skal stadig beslutte, hvilket blend af druer fra hvilke marker, han eller hun ønsker at bruge, ligesom der er mange forskellige muligheder under selve vinifikationen. F.eks. betyder tidspunktet, hvor gæringen stoppes ved at tilsætte aquardente om vinen bliver mere tør eller sød i stilen.
Derefter følges vinens udvikling, inden det besluttes om kvaliteten er god nok til Vintage eller ej. Er den det, indleveres der prøver til portvinsinstituttet (IVDP), hvor den anonymt gennemgår tekniske og kemiske analyser, ligesom den bliver testet af et smagepanel. Bliver vinen godkendt som værende af Vintage-kvalitet, bliver den tappet 2 år efter høsten flasket og sendt på markedet.

Vintage portvin til mad

Når Vintage portvin skal drikkes bør man rejse flasken op i god tid inden den skal drikkes. Så kan bundfaldet nemlig falde ned inden flasken dekanteres.
Vintage bør serveres ved samme temperatur som rødvin, altså 16-18 grader, og kan nydes alene eller til mad. Ung Vintage er udmærket som ledsager til en rød peberbøf, til desserter med chokolade eller til oste. Mere modne udgaver kan drikkes til et ostebord, desserter eller nydes for sig selv.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 Fax. 75821318 email: info@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 - Copyright ATOMWINE 2003-2018