Tawny portvin

I de senere år har Cristiano van Zeller været på jagt i familiens store gemmer efter Tawny Ports til Vale D. Maria. Hans 10 års og 20 år portvins-versioner er klassiske eksempler på disse vintyper. Denne luksus har man ikke på Quinta do Passadouro, hvor Jorge Borges har startet den langtrukne Tawny Port produktion. Hans mageløse Tawny Reserva viser et mere ungdommeligt udtryk, men med usædvanlig koncentration. Den måske bedste 10 års Tawny på portvinsmarkedet stammer til gengæld fra Wine & Soul, som med deres 10 years old Tawny Port leverer sand mesterkvalitet. Samme hus har også en sand juvel i sortimentet: Den ultrasjældne 5 G (fem generationer) er lavet på Borges-familiens private portvine fra slutningen af 1800-tallet! Læs mere >>


Tawny er betegnelsen både for en portvinstype og standardudgaven af samme – akkurat som Ruby er det for de røde portvine. Men i modsætning til Ruby har en Tawny lagret længere tid på træfad. Derved ændrer den karakter og farve. Den rene røde frugt træder i baggrunden til fordel for aromaer som mandler, nødder, valnødder, kaffe samt tørrede frugter som rosiner, svesker og figner. Farven spænder fra det rødbrune over det læderbrune til det orangebrune, fra det mørke til det lyse.

Fremstilling

Al portvin er baseret på en blanding af forskellige druesorter, som bidrager med hver deres karaktertræk til den færdige vin. Ses bort fra den særlige fadlagrede årgangsvin Colheita er Tawny også altid et blend af portvin fra forskellige årgange. Tawny lagres først op store fade og siden på pipes – træfade på ca. 550 liters fade, som ligger stablet lagrene i Vila Nova de Gaia lige overfor Porto eller på vingårdene i Douro-dalen. Den almindelige standard Tawny lagrer i ca. tre år, hvorefter den klargøres, filtreres og flaskes. Colheita og Tawny med alder får lov til at ligge i flere år.

Reserva Tawny

Reserva Tawny er et kvalitetstrin højere end almindelig Tawny. En Reserve Tawny er lagret i 6-7 år på fad, er ofte baseret på lidt bedre druemateriale og har større kompleksitet end standardudgaven. Den længere tid på fad giver mere udprægede fadnoter og mindre frisk frugt, men de enkelte huses stilart kan variere betydeligt. Nogle huse vælger at navngive deres Tawny Reserva.

Servering

En Tawny er drikkeklar, når den sendes på markedet. Den behøver ikke dekantering, og som andre portvine med T-prop kan den holde sig i længere tid, når blot proppen sættes i igen. Men stil flasken køligt, f.eks. i køleskabet, hvor den kan holde sig frisk i flere måneder i modsætning til Vintage portvin.

Tawny bør ikke drikkes ved stuetemperatur, men lidt køligere (14-16 grader).

I Portugal er der mange, som sætter stor pris på et afkølet glas Tawny som aperitif eller efter middagen, f.eks. serveret med lidt nødder eller nougat. Det kunne vi godt lære af herhjemme, hvor vi bedst kender portvin som dessertvin.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 Fax. 75821318 email: info@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 - Copyright ATOMWINE 2003-2018