Ruby portvin

I kongedisciplinen Vintage Port er de tre vingårde Quinta Vale D. Maria, Quinta do Passadouro og Wine & Soul i dag i førergruppen. Deres versioner, som kun produceres i et antal af få tusinde flasker, er insider-vine blandt de store huses versioner, som dominerer verdensmarkedet. Til gengæld kan man ofte erhverve de tre vingårdes vine til priser der er tæt på halvdelen af mere berømte huses – uden at man får en lavere kvalitet! De såkaldte Reserva Ports og Late Bottled Vintage Ports er også specialiteter fra Vale D. Maria og Passadouro, og disse vine leverer formidabel kvalitet, i de år de produceres. Læs mere >>


De forskellige portvinstyper

Overordnet kan portvinstyperne deles op i farver. Der er hvid, rosé, rød og brun. Den røde portvinsfamilie kaldes gerne Ruby - det engelske ord for den rubinrøde farve, som ung, flaskelagret portvin har. Ruby er også navnet på standardudgaven, men ellers omfatter Ruby-familien Reserva Ruby, Late Bottled Vintage, Crusted Port og Vintage.

Fremstillingen

I modsætning til den brune Tawny lagrer Ruby kun få år op fad, inden den flaskes. Al portvin er lavet på et blend af druesorter med hver deres særlige karaktertræk. Gæringen stoppes ved at tilsætte quardente, hvorfor portvin har en alkoholprocent på ca. 20% og er sødere, da der er mere restsukker tilbage.
Almindelig Ruby er en blanding af vin fra flere årgange, lagret i 2-3 år enten på store træfade ller på cement- eller ståltanke. Målet er at skabe en blød og imødekommende rød portvin, som har de karakteristiske egenskaber for typen: Frisk frugt med et tydeligt præg af røde eller mørke bær eller måske blommer, pænt med syre og bløde tanniner, men selvfølgelig ikke så stor kompleksitet, som hos LBV og Vintage.

Ruby Reserva

Er druerne af bedre kvalitet, kan de benyttes til Reserva Ruby. Her er der også tale om vin fra 2-3 forskellige årgange, som dog ofte har lagret i længere tid på store fade for at blive lidt rundere i smagen. At der benyttes store fade og ikke små pipas skyldes, at man netop vil undgå oxidation og dermed den udvikling, som karakteriserer Tawny. Mange huse markedsfører deres Reserva Ruby under forskellige navne.

Servering

Almindelig Ruby er filtreret og drikkeklar. Den har altså ikke behov for yderlig flaskelagring eller dekantering – med mindre du ønsker at ilte den lidt. Den bør dog drikkes inden for en overskuelig tid, når først proppen er af, da den ellers mister friskheden og bliver doven ligesom rødvin.
Ruby portvin bør serveres ved 16-18 grader eller endog endnu køligere.

Anvendelse

Ruby portvin er velegnet til desserter, f.eks. desserter med chokolade eller bær, samt til bløde, cremede oste som brie eller camembert.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 Fax. 75821318 email: info@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 - Copyright ATOMWINE 2003-2018