Portvin

Van Zeller familien har en historie som portvinshus der går århundreder tilbage. Denne tradition fører Cristiano van Zeller i dag videre på Quinta Vale D. Maria. Hans inspiration til den ny generation i Douro-dalen omkring tørre vine er ikke sket uden at fastholde deres fokus på portvinen, som alle i Douro har i blodet. Derfor står Quinta do Passadouro og Wine & Soul også for verdensklasse-Portvine udover deres fremragende hvidvine og rødvine.


Portvin er fra Douro-dalen i det nordlige Portugal – og kun derfra. Men metoden benyttes også andre steder i verden, hvor der fremstilles hedvin. Disse vil ofte bære betegnelserne Ruby eller Tawny, som modsat portvin ikke er beskyttede navne.
Portvin fremstilles et godt stykke ad vejen på samme måde som almindelig bordvin. Men under gæringen skilles vejene, da portvin tilsættes druesprit for at stoppe gæringen. Vinen forstærkes altså med alkohol, hvorfor englænderne også kalder portvin og andre hedvine for ”fortified wine”.
Hele processen kan deles op i nogle trin.

Markerne i Douro

Portvinsområdet strækker sig langs Douro-floden fra ca. 100 til 250 km øst for Porto – byen, som har givet vinen navn. Området er ca. 250.000 hektar stort, hvoraf der dyrkes vin på omkring 44.000 hektar.Regionen er delt i tre underregioner: Baixa Corgo, Cima Corgo og længst ude Douro Superior, som grænser ind til Spanien. Der er mere nedbør i Baixa Corgo og mindre samt højere temperaturer i Douro Superior, mens Cima Corgo – som traditionelt regnes for det fineste område – ligger midt imellem.De fleste vinmarker ligger på terrasser på de stejle skråninger langs Douro eller dens sidefloder, mens andre ligger i baglandet. Jordbunden er især skiffer eller granit og ofte må jorden sprænges for at rødderne kan trænge dybt nok ned. I det såkaldte Beneficio-system, som er med til definere, hvor meget portvin der må laves, tildeles markerne point og klassificeres. Det sker efter en lang række parametre som højde, soleksponering, jordbund, hældningsgrad og produktivitet.Der findes både gamle blandede vinmarker, Vinhas Velhas, og marker med kun en druesort. Antallet af dyrkede sorter er mange, men det er især en god håndfuld, der bruges til portvin. Læs mere herom under portvinsdruer.

Høsten

Igennem året passes og plejes vinmarkerne, som det gælder vinmarker overalt i verden. Der podes, bindes op, beskæres og luges ud i drueklaserne. Der gødes eller sprøjtes for at bekæmpe sygdomme, men flere og flere marker bliver i dag dyrket økologisk eller biodynamisk.Høsten finder sted i september eller begyndelsen af oktober. Da rækkerne står tæt på de stejle skråninger, håndplukkes der stadig, hvorefter druerne køres til vingården (quintaen), hvor de måles og vejes for bl.a. sukkerindhold. Herefter følger trin for trin afstilkning, sortering, presning og gæring.

Presning og gæring

Nogle steder foregår presningen stadig med fødderne i store kar – de såkaldte lagares – af enten stål eller granit. Høstarbejderne, som har plukket det meste af dagen, går nu frem og tilbage i kæder i flere timer for så til sidst at danse til musik. Det lyder lystigt, men er hårdt arbejde. Mange steder benyttes da også i stedet mekaniske presning, f.eks. med store robotter, som forsøger at efterligne føddernes arbejde, eller der benyttes metoder som autovinifikation eller remontage.Efter presningen følger gæringen, hvor skind og druekød hele tiden presses ned i mosten, for at det ikke skal tørre ud. Næste trin er tilsætning af alkohol, hvilket tidligere var brandy, men i dag er druesprit kaldet aguardente på 77 %. Blandingsforholdet er 4:1, og den megen alkohol dræber gærcellerne og stopper derfor gæringen. Netop af dem grund har portvin højere alkoholprocent (omkring 20 %) end bordvin og er sødere, da ikke al druesukkeret er omdannet til alkohol.Det præcise tidspunkt for tilsætning af druespritten afhænger af, hvilken stil man ønsker. Jo længere tid man venter, des mere druesukker er omdannet til alkohol, hvilket resulterer i en forholdsvis tør portvin. Tilsætter man derimod tidligt får man en sødere vin.

Lagring

Den færdige vin opbevares derefter vinteren over på quintaen i store træfade eller beholdere af beton eller stål. Herefter tester man og vurderer kvaliteten, så man kan beslutte, hvad den skal bruges til. Ruby eller Tawny? Høj kvalitet eller almindelig basisportvin?For de fleste store producenters vedkommende fragtes vinen derefter Vila Nova de Gaia på den modsatte side af floden ved Porto. For nogle huse og de mindre quintaers vedkommende forbliver den dog i Douro-dalen. Fragten foregik tidligere med de gamle portvinsbåde, de såkaldte barcos rabelas, som stadig ligger ved kajen i Gaia. I dag er den farefulde færd afløst af tankvogne, der kører ad landeveje og motorvej. De gamle både ligger derfor mest til pynt langs kajen i Gaia ses bort fra en gang om året omkring Sankt Hans, hvor portvinsbroderskabet arrangeret en munter kapsejlads på Douro.Vin, der skal bruges til Ruby-typer og vintage forbliver på store fade, mens vin, der skal bruges til Tawny og Colheita, kommes på mindre fade, de såkaldte pipas, hvor de så kan udvikle sig stille og roligt med tiden.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 Fax. 75821318 email: info@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 - Copyright ATOMWINE 2003-2018