Brunello di Montalcino og vinene fra Montalcino

Brunello di Montalcino tilhører eliten indenfor italienske vine og er berømt verden over. Vinen laves omkring den lille by Montalcino i det sydlige Toscana, hvor man på de mest fantastiske og eventyrlige bakker producerer denne verdensberømte vin.

Med Querce Bettina har vi klassisk Brunello de Montalcino i sortimentet, mens områdets allerstørste stjerne har meldt sig ud i protest. Gianfranco Soldera's rene Sangiovese er dog uden konkurrence områdets bedste vine - og er måske endda også Italiens bedste vin. Læs mere >>


Tidligere anså man Bruno som en individuel druesort, men i 1879 fastslog en italiensk kommission, at Bruno og Sangiovese er en og samme druesort. Man blev dog enige om at bevare betegnelsen ”Brunello”, til trods for at vinen officielt fremstilles på 100% Sangiovese. I 1980 fik Brunello di Montalcino tildelt DOCG status, som kun tildeles de bedste vine i Italien.

Verdensstjernen Sangiovese

Brunello fremstilles som sagt på druesorten Sangiovese, som er en af de mest benyttede og udplantede blå druesorter i Italien. En druesort, som er leveringsdygtig i både verdensstjerner og meget ordinære vintyper. Sangiovese anvendes blandt andet også til de store rene Sangiovese-vine i Chianti og Supertoscanere, men som 100% selvstændig druesort i en Brunello di Montalcino.

Der har de senere år været stort pres på at tillade andre druesorter i Brunello, men det er heldigvis ikke sket. Diverse skandaler i området har givet dette tema stor opmærksomhed, og områdets allerbedste vingård Soldera-Case Basse har endda meldt sig ud af Brunello-konsortiet og markedsfører provokerende sin vin som "100% Sangiovese".

Den verdenskendte by Montalcino

Det er et majestætisk syn, der møder én på de bølgende bakker omkring den gamle by Montalcino i Toscana. Den ene vinmark efter den anden tæt beplantet med Sangiovese vinstokke omkranser denne højtbeliggende by, som kan dateres helt tilbage til den tidlige middelalder.
Til trods for den lille geografiske spredning omkring Montalcino, byder egnen på et mangfoldigt mikroklima med forskellige vejrmæssige påvirkninger, som har direkte indflydelse på vinenes stilarter. I de senere år er man begyndt arbejde på at identificere subzoner af Montalcino med forskellige udtryk i Sangiovese-vinene.

Strenge produktionskrav

En Brunello di Montalcino kræver min. 48 måneders lagring, før den må frigives og hele 60 måneder når vi taler Riserva kvalitet. For de utålmodige frigiver vingårdene som oftest også en Rosso di Montalcino som er tidligere tilgængelig, men som i de fleste tilfælde viser vingårdens stil i en mere prisgunstig kategori.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 Fax. 75821318 email: info@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 - Copyright ATOMWINE 2003-2018