Barolo vin

Barolo er en af Italiens helt store rødvine, kendt og elsket verden over. Området har siden 1980erne været under stor udvikling. I 1980erne og 1990erne bredte sig en trend trend mod vine i en mere international inspireret stil. Ofte var disse vine præget af overdreven brug af ny fade, hvilket skjulte vinenes oprindelse. Denne udvikling synes nu at være stoppet. Efter at mange førende producenter har eksperimenteret med andre metoder i vinifikationen, har man de fleste steder nu fundet ud af, hvordan man med med respekt for traditionerne og med inspiration fra de erfaringer, de seneste årtier har bragt, kan lave store vine. Med Burlotto og Roagna præsenterer vi to af de historiske og meget traditionelle vingårde. Læs mere om Barolo nedenfor.


Kommunerne i Barolo

• Barolo
• Serralunga d'Alba
• Castiglione Falletto
• Monforte d'Alba
• Cherasco
• Verduno
• Diano d'Alba
• Grinzane Cavour
• Novello
• Roddi
• La Morra

Vintypen med de mange karaktertræk

Barolo bliver produceret i den norditalienske vinregion Piemonte, som ligger i provinsen Langhe. Barolo laves med Nebbiolo-sorten, som passer perfekt til områdets norditalienske klima og stort set kun forefindes i denne vinregion. Nebbiolo er en gammel blå italiensk druesort og som giver vine med et meget stort lagringspotentiale.
En Barolo må først frigives efter hele 38 måneders lagring, hvoraf de 18 måneder skal være på egetræsfade. Skal man op i Riserva kvalitet skal den lagre i min. 50 måneder. Hvorvidt lagringen skal foregå på nye eller brugte, store eller små egetræsfade er helt op til vinmageren En Barolo er som ung vin meget aromatisk med typiske noter af roser, appelsin, tjære og kirsebær og udstyret med kraftig struktur. Derfor besidder en Barolo næsten altid stor lagringspotentiale på min. 15-20 år og ofte meget længere. Der findes masser af eksempler på Barolo vine, som selv med 50-60+ år på bagen stadigvæk er i fremragende form og giver store vinoplevelser.

Modernister og traditionalister

Barolo er som vintype i dag meget efterspurgt blandt vinelskere verden over. Som beskrevet ovenfor blæste der i 1980erne og 1990erne en international inspiration ind over Piemnote. Moderne international vinifikation med lagring små franske barrique, brug af korte macerationstider og evt. brug af rotofermenter stod i stor kontrast til den traditionelle brug af lange macerationstider fra 30-100 dage og lagring i store fade i mange år. Med mange års erfaring og eksperimenter fra de såkaldte ”modernister”, har Barolo udviklet sig i en ny og spændende retning, hvor begge lejre har lært af hinanden og vinene generelt er bedre end nogensinde før. Den tidligere skarpe opdeling mellem modernister og traditionalister er derfor mere flydende i dag.
TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 Fax. 75821318 email: info@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 - Copyright ATOMWINE 2003-2018