Vin fra Bourgogne

Bourgogne er alle vinregioners konge. Samtidig er det den franske vinregion, som er sværest at blive klog på. Bourgogne er præget af et utal af af appellationer, masser af små og meget dygtige vingårde, et væld af forskellige vinmarker og en udpræget årgangsfølsomhed.

Vi præsenterer med Pierre Duroché, Cécile Tremblay, Thibault Liger-Belair, David Duband, Pierre Guillemot og Douhairet Porcheret en række stjernevingårde med fokus på røde vine, samt med Antoine Jobard, Buisson-Charles og Laurent Tribut tophus på hvidvinsområdet. Læs mere >>



Bourgogne er den mest mytiske vinregioner i verden.

Selvom Bourgogne kan være svær at forstå, er regionen kilde til nogle af verdens absolut bedste vine. Det kan godt være at regionen er et sandt kludetæppe af vinhuse, årgange, appellationer osv., men belønningen man får, når man møder stor Bourgogne er det hele værd.

Bourgogne er en lille vinregion på blot 30.000 hektar vinmarker, som strækker sig fra Chablis i nord til Beaujolais i syd. Bourgogne handler om terroirpræg og elegance. Intet sted i verden er vinmarkerne bedre kortlagt og hver en kvadratmeters potentiale og kvalitet er kendt. Som oftest er rød Bourgogne fremstillet på 100% Pinot Noir, og de bedste hvide Bourgogner er næsten altid 100% Chardonnay. Der findes også den hvide Aligoté som er friskere end Chardonnay-vinene.

Fokus på terroir og vinmarker

Bourgogne er sat sammen efter en række kommuner med hver sit præg. I hver kommune er vinmarkerne klassificeret og som oftest giver de bedst-klassificerede marker også de bedste vine. Vingårdene sætter en stor ære i at producere vine med hver deres unikke terroirpræg og hver vingård har oftest et væld af forskellige vine. Dette gør området svært forståeligt men samtidig til et sandt slaraffenland for videbegærlige vinentusiaster og vinnørder.

Den altafgørende årsag til dette virvar af vinmarker og appellationer er formentlig den franske arvelov, som gør, at alle søskende skal arve lige. Eftersom denne arvelov har været praktiseret i ca. 200 år, er vinmarker gået i arv gennem generationer, og hvor man før talte vinmarker, tæller man i dag mange steder vinstokke fremfor hektarer, da jordlodderne er blevet halveret i et væk.

De fire klassificeringer i Bourgogne:

Regionale og kommunale appellationer AOC:
(Udgør ca. 80% af den samlede produktion i Bourgogne)

Lieu dits:
(Kommunevine, som lige er et niveau højere end AOC og med angivelse af vinmarkens navn)

Premier Cru:
(Udgør ca. 15% af den samlede produktion og består af førsteklasses områder i en kommune)

Grand Cru:
(Udgør ca. 2% og består af de bedste vinmarker i Bourgogne)

Chablis – den verdenskendte hvidvin

Chablis laves i den nordligste del af Bourgogne på 100% Chardonnay. De klimatiske og geografiske forhold der gør sig gældende i Chablis skaber vine med stor friskhed og enorm mineralitet – med eller uden fadlagring. Chablis hvidvine er ideelle til østers, skaldyr og lette fiskeanretninger.

De mest anvendte druesorter i Bourgogne

Der anvendes op til 8-9 forskellige druesorter i Bourgogne, men der er fire druesorter der står for langt størstedelen af den samlede vinproduktion. Det drejer sig om henholdsvis to grønne druesorter og to røde druesorter. Bourgogne har et kontinentalklima, hvilket giver kolde vintre og varme somre, og uanset årstid meget ustabile vejrlige forhold. Det sætter også sine spor på høstudbyttet, som varierer meget i både mængde og kvalitet år efter år.

Chardonnay:
Den grønne druesort, som er synonym med hvid Bourgogne. Udbredt i det nordlige Bourgogne i Chablis og Côte de Beaune mest berømt i Meursault og Puligny-Montrachet.

Aligoté:
En grøn druesort som lever et stille liv i skyggen af Chardonnay. De fleste hvidvinsspecialister præsenterer dog næsten altid en Aligoté, som er frisk, levende og sommervenlig.

Pinot Noir:
Kongedruen for den røde Bourgogne. En skrøbelig og spinkel druetype, som stortrives i det kølige klima i fx Côte d’Or, hvor man også finder alle Grand Cru vinmarkerne

Gamay
Bruges i de spændende Beaujolais-vine, som stormer frem i de seneste år.

TilbudNyhedUdgået

ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 Fax. 75821318 email: info@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 - Copyright ATOMWINE 2003-2018