2010 Poggio Scalette, Il Carbonaione (3,0 l)

  1DKK 1.999,95
  Tilføj vare til kurven
  3 liters flaske!

  Efter den mere kølige 2008er og den mere frugtige 2009er følger med 2010eren en årgang af Il Carbonaione, der har det hele! For Jurij Fiore er dette en personlig yndling blandt de senere Il Carbonaioner, og med vinen i glasset kan man forstå hvorfor: Den typiske meget mørke farve følges af helt fremragende næse, der viser utrolig dybde: Brombær, kirsebær, forårsblomster, modne blommer, blyant, oliventræ og det letgenkendelige præg af friskknuste sten. Smagen er dernæst bragende intens og samtidig svævende, livlig og ren. Ganske perfekt i sin komposition er denne meget kraftfulde, rørende rene klassevin endnu et bevis på, at den lillebitte vingård højt oppe i Ruffoli præsterer en af de vigtigste referencer for Sangiovese-vine i Toscana. (-2030) *****

  97 points Vinous / A. Galloni: "The 2010 Carbonaione (Sangiovese) is a stunner. Deep, rich and utterly impeccable, the 2010 boasts breathtaking richness, energy and power. The flavors remain incredibly primary in a wine that will require years to develop. Graphite, crushed rocks, blue/black fruit, plums and smoke emerge over time. As phenomenal as the 2010 is today, it really should be cellared for at least a few years. This is a drop dead gorgeous wine from Vittorio and Jurij Fiore."

  Druesort: Sangiovese
  Lukkemetode: Korkprop
  Alkohol: 13,5%
  Jordbund: Kalk, kul, ler
  Giacomo Tachis var den første. Derefter fulgte Franco Bernabei, Maurizio Castelli og Vittorio Fiore. Alle er de ønologer, der blev ansat på de mange ejendomme, som opstod, da de store adelige familier i anden halvdel af det 20. århundrede måtte sælge mindre parceller af deres godser, grundet økonomiske problemer. De ny ejere havde ofte ingen forstand på at lave vin og hyrede så en konsulent til dette job. De fire ovennævnte var de første af slagsen i området. Siden er flere andre kommet til, men disse fire er stadig involveret i mange vine og har hver deres stil.

  På de mange ejendomme, som Vittorio Fiore har hjulpet, har han altid sigtet mod vine med elegance, balance og harmoni. Drømmen om at bestemme over hvert eneste trin i dyrkningen af store vine var dog så stærk, at han i 1992 købte vingården Poggio Scalette i mere end 450 meters højde i Ruffoli ovenfor Greve og lige ovenfor Querciabella. Dette sydvestvendte terroir er berømt for sin evne til at give fremragende druer i svære årgange. I regnfulde år er dræningsegenskaberne fremragende, mens vinstokkenes rødder, som grundet jordbundens ufrugtbare karakter tvinges langt ned i undergrunden i deres søgen efter næring, i varme år sikrer tilstrækkelig vandtilførsel. Samtidig blæser vinden op ad de skrånende marker og sikrer, at der aldrig er problemer med råd eller svampesygdomme. Dette gør, at man i hver eneste årgang kan vente meget længe på den optimale fysiologiske modenhed af druerne, hvilket forklarer vinens konstant høje kvalitet: Der findes ingen svage årgange af denne vin.

  Den daglige ledelse overlades til Vittorios søn, Jurij, som er uddannet ønolog i Beaune, Bourgogne, og som deler sin faders vision om at lave umådelig elegante vine. Deres vin er en rendyrket Sangiovese på den berømte klon Sangiovese di Lamole, der er kendt for sine lave udbytter. Den stammer hovedsageligt fra nogle af Toskanas ældste stokke, 85 år gamle, plantet lige efter første verdenskrig. Undergrunden er fyldt med trækul og årsagen til, at marken historisk er kendt som "Il Carbonaione". De golde forhold i vinmarkerne sikrer samtidig et naturligt lavt udbytte, som vinificeres klassisk i den lille kælder: Åbne gæringstanke, daglig neddypning og brydning af hatten, ingen temperaturkontrol, malolaktisk gæring i ståltank og efterfølgende lagring i en blanding af nye og gamle fade i 18 måneder. Resultatet er en naturligt koncentreret, frugtdrevet, særdeles mineralsk, balanceret og elegant, silkeblød Sangiovese, der også i svære, selv regnplagede og ekstremt varme årgange er blandt de allerbedste vine. I topårgange kandiderer de stærkt til titlen som Toskanas bedste, rene Sangiovese. Den stabilitet Il Carbonaione har vist siden, den blev skabt, er ganske enkelt uden lige i området. Derfor tælles den med rette som en af de vigtigste vine i Toscana.

  Relaterede produkter

  TilbudUdgåetUdgået

  ATOMWINE ApS Storhaven 7 7100 Vejle Tlf. 23311410 email: info@atomwine.dk kundeservice: kundeservice@atomwine.dk CVR: 37 70 14 24 Copyright ATOMWINE 2003-2022